Érintésvédelem

Villamos Biztonságtechnika

 

kis-, közép- és nagyfeszültségü rendszereken

MENÜ

 

Kéziszerszámok és hegesztőberendezések éves felülvizsgálata:

A kézbentartott elektromos kéziszerszámok felülvizsgálata kiemelten fontos, hiszen az ember itt igen közel kerül a villamos berendezéshez.
Hegesztő berendezéseknél (meghibásodás esetén) a hegesztő pálca hálózati feszültség alá kerülhet.
Ide tartoznak még az egyéb biztonsági, vagy leválasztó transzformátorok. Ezekre a berendezésekre ugyanaz vonatkozik, mint a hegesztőtranszformátorokra.

Munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet szerint az elektromos kéziszerszámokat és elektromos hegesztőberendezéseket évente felül kell vizsgáltatni.

 

Milyért előnyös ez Önnek?

Elvégezzük a kéziszerszámai felülvizsgálatát - ellenőrizzük a szerszámok burkolatainak, betápláló kábeleinek épségét, minőségét. Műszeres vizsgálattal ellenőrizzük a kisgépek szigetelési ellenállását. A felülvizsgálatról jegyzőkönyv és lista készül.
Hegesztőberendezések felülvizsgálatánál kiderül, van-e a hegesztőgépnek szigetelési hibája, megfelelő-e még a transzformátor tekercsének a szigetelése.

 

Elektromos kéziszerszámnak minősül

A használat közben kézben tartott, vagy feszültségre kapcsolt állapotban könnyen áthelyezhető elektromos árammal működtetett szerszám.
Ide tartozik tehát pl.: a kézi fúrógép, egyéb ipari kisgépek, de nem kell ide sorolni az állandóan egy helyen használt pl. mikrohullámú sütőt, azt vizsgáltassuk felül 3 évente érintésvédelmi ellenőrzéskor. A hegesztőberendezésekhez tartozik az egyszerű vasmagos régebbi típusú hegesztő, a modernebb inverteres gépek, a CO2, az AWI, a MIG, a plazmavágó, a hegesztő dinamó, és egyéb elektromossággal működő hegesztőgépek.Kéziszerszámok gyakori hibái

A betápláló kábel sérülése és a műanyag burkolat törése, repedése, valamint a túlterhelésből adódó tekercs megégés, ezáltal a szigetelés leromlása.

 

A hegesztőgépek gyakori hibái

A túlterhelés miatt fellépő tekercs megolvadás, szigetelésromlás, tekercszárlat. Ennek kiküszöbölésére a megfelelően megválasztott hegesztőáramú berendezést javasoljuk.

 

Vásárlási javaslat

Válasszon minőségi kéziszerszámot, a márkásabb, ipari jellegű kéziszerszámoknak nagyobb a teherbírása, betápláló kábele vastagabb - erősebb, ezek közül a legtöbbet tesztelik pl. 2m magasságból leejtve sem törik, reped el a burkolatuk.

 

Asztali nézet