Érintésvédelem

Villamos Biztonságtechnika

 

kis-, közép- és nagyfeszültségü rendszereken

MENÜ

Miért fontos az érintésvédelmi felülvizsgálat és minősítő irat?

Az áramütés elleni védelem (érintésvédelem) célja: az elektromos, vagy nem elektromos berendezések érinthető részei meghibásodás, vagy üzemszerű működés közben ne kerülhessenek feszültség alá.


Mi a védőösszekötő-vezető (régi nevén EPH vezető)?

Védő egyenpotenciálú összekötés céljára használt védővezető. Egy létesítményben, épületben és azon kívül található nagy kiterjedésű fém felületek, csőhálózatok egyenpotenciálú összekötése. Tehát egy épület beton alapjában, vagy szerkezeteiben lévő vasszerkezet, egy vas lépcső, egy nagyobb fém ajtó, egy fém polcrendszer, a víz, gáz, fűtés, egyéb csőhálózatok legyenek fémesen összekötve.


Miért szükséges?

Elsősorban azért, hogy ne legyen áramütéses baleset.
A vizsgálatot a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet kötelezően írja elő.

Egy üzemszerűen feszültség alatt nem álló test (pld. polcrendszer, csőhálózat) egy meghibásodott villamos berendezés esetén feszültség alá kerülhet. Ebben az esetben kézzel megérintve áramütést szenved a személy. Ha ez a polcrendszer vagy csőhálózat be van kötve az EPH hálózatba és ez az előírásoknak megfelelően felülvizsgáló által ellenőrzésre került, akkor nem fordulhat elő ilyen jellegű áramütés, mert a meghibásodás pillanatában a kismegszakító vagy áram védőkapcsoló lekapcsol. Ezeknek a védelmi eszközöknek a helyes működését szintén ellenőrzi a felülvizsgáló.

 

Asztali nézet