Érintésvédelem

Villamos Biztonságtechnika

 

kis-, közép- és nagyfeszültségü rendszereken

MENÜ

Miért fontos a villámvédelmi felülvizsgálat és minősítő irat?

Szükséges az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szerint, továbbá, hogy ne keletkezzen a villámcsapás súlytotta épületben, építményben, egyéb vagyontárgyakban, kár vagy tűzeset, illetve állatállományban és nem utolsó sorban emberéletben veszteség.

 

Miért szükséges?

Fő cél a villámcsapás által okozható balesetek, károk megismerése, feltérképezése.
A vizsgálat a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) szerint:

  • 6 évente, magas kockázati osztályú,
  • 3 évente a korábban fokozottan tűz és robbanásveszélyes, vagy tűz és robbanásveszélyes helyeken kötelező.


Helyszíni műszeres felülvizsgálat után a 2011. október 6-a előtt létesült villámvédelmi rendszer felülvizsgálatát az MSZ 274 alapján, az ezen időszak után létesült villámvédelmet a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) szerint, az MSZ EN 62305 szabvány alapján kell megtervezni, létesíteni és felülvizsgálni.A felülvizsgálatról:

  • Ellenőrizzük a villámvédelmi rendszer állapotát (felfogók, levezetők, földelés, belső villámvédelem).
  • Műszeres vizsgálattal ellenőrizzük a villámvédelmi földelés minőségét.
  • A vizsgálatokról Villámvédelmi Felülvizsgálati Jelentés készül.

 

Mi történhet villámcsapás esetén?

  • Egy épületbe villám csap, a becsapási ponton villamos ív keletkezik, ez az ív a közelben lévő gyúlékony anyagokat meggyújthatja. Amennyiben a villámáram tovább tud haladni, például a fém esőcsatornán, annak anyagát megolvasztva, eldeformálva, izzó fémdarabokat szétfröcskölve további tűzeseteket okozhat. Mindeközben az épületben található integrált áramkörös (számítógéptől a TV készüléken át a kaputelefonig) berendezéseiben és azoknak a vezetékeiben túlfeszültség lökés jön létre, tönkretéve ezen eszközöket.

 

 

Mi történhet, ha jól megtervezett villámvédelmi rendszerünk van?

  • Villámcsapáskor az épület legmagasabban lévő éghető pontjaitól távol szerelt villámvédelmi felfogóba érkezik a villamos ív, majd a megfelelően rögzített és megfelelő keresztmetszetű villámvédelmi levezetőn át a föld felé távozik a villámáram. Ez alatt az épület érzékeny elektromos eszközei védettek, hiszen a tervező gondolt a túlfeszültség levezetők beépítésére is.

 

Asztali nézet